Krátke správy zo sveta (1)

VIRGINIA/USA ■ Pri príležitosti spomienky na Michala Strenka, rodáka z obce Jarabina, ktorý je spolu so svojimi spolubojovníkmi zvečnený na ikonickej fotografii vztyčovania vlajky na ostrove Iwo Jima, bola 10. novembra v kaplnke námornej pechoty USA Semper Fidelis slávená svätá liturgia. Na spomienke sa zúčastnil zástupca veliteľa námornej pechoty USA, veľvyslanec Slovenskej republiky vo Washingtone Ivan Korčok i príbuzní Michala Strenka. (-ib)

 

PARÍŽ/FRANCÚZSKO ■ V rozhovore pre švajčiarsky portál parížsky arcibiskup Michel Aupetit 5. decembra povedal: „Cenzúra je vo Francúzsku faktom. Ak má niekto iný názor ako väčšina, nesmie hovoriť na verejných miestach. Ak máš iný názor, budeš označený za reakcionára alebo homofóba.“ Týmito slovami reagoval na kauzu Sylviane Agacinskiovej, francúzskej filozofky a feministky, manželky bývalého premiéra Lionela Jospina, ktorá sa nedávno stala obeťou prenasledovania zo strany extrémistov LGBT. Dôvodom bolo, že vystúpila proti zákonu o oplodnení in vitro pre lesbické páry. (TK KBS)

 

VATIKÁN ■ Svätý Otec František vymenoval 8. decembra filipínskeho kardinála Luisa Antonia Tagleho, doterajšieho arcibiskupa Manily, za prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov. 62-ročný filipínsky kardinál v minulosti pôsobil ako prezident Medzinárodnej katolíckej charity a ako prezident Katolíckej biblickej federácie. (TK KBS)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *