Nápojová kultúra (Dada Kolesárova; foto: pxhere.com)
Ak organizujeme nejakú oslavu alebo večierok, treba si premyslieť podávanie nápojov. Ponúkajme ich podľa druhu jedla vo vhodnom čase a striedmo.
Niekoľko dôležitých zásad:
- Prípitky sa prednášajú stručne a až po dezerte, a zásadne sa pri nich stojí. Pohár držte vždy za stopku. Prvý dvíha pohár na prípitok hostiteľ, ale aj tento rituál prekonal isté zmeny. Kto nepije alkohol, môže si pripiť minerálkou alebo iným nealkoholickým nápojom.
- Priťukáva sa iba okolostojacim a jemne okrajom pohára. Odborníci na etiketu považujú túto prax za prežitok, nerobí sa to pracovnom obede, večeri a oficiálnejších príležitostiach.
- K alkoholickým vždy pripájame aj nealkoholické nápoje a vždy niečo na zahryznutie (aspoň jednohubky alebo slané pečivo).
- Alkohol nikdy nevnucujte a nie je kultivované nalievať veľké dávky. Odmietnutie alkoholických nápojov treba ihneď prijať bez ďalších otázok.
- Ak chce niekto prestať piť, odmietne alebo nechá nedopitý pohár.
- Ak to niekto preženie, taktne mu ponúknite kávu.
- Zákusky a káva sú znamením, že sa oslava alebo večierok končí.