Čas dovoleniek

SLOVO METROPOLITU (Mons. Ján Babjak SJ) Všetci vieme, že každý človek má svoje sily limitované. Nie je stroj. V mladosti zvyčajne až tak nepociťuje únavu a potrebu kvalitného oddychu či dovolenky. Niekedy bez nich dokáže fungovať aj vo vyššom veku niekoľko rokov. Ale skôr či neskôr, najmä s pribúdajúcimi rokmi, sa žiada z času na čas oddýchnuť si, načerpať novú silu.
Teraz je práve čas dovoleniek. Čas, keď od nás aj náš Pán žiada, aby sme vypli z každodenného zhonu a odišli na miesto, kde si skutočne oddýchneme a zregenerujeme svoje telesné i duchovné sily. To miesto oddychu je u každého individuálne, rôzne. Každý človek sám najlepšie vie, kde si skutočne oddýchne a načerpá nové sily, kam ho to počas dovolenky ťahá. U niekoho je to pobyt pri mori, u iného v horách či na chate. Niekto túži po samote, iný relaxuje pri športových či spoločenských akciách. To sa týka najmä oddychu tela. Duchovné sily mnohí čerpajú aj na pútnických miestach či počas duchovných cvičení.
Poznám viacerých ľudí, ktorí najlepšie regenerujú sily pri zbieraní húb v lese. Aj ja patrím k nim. Netúžim po pobyte pri mori ani nechcem konať veľké turistické túry ako zamladi, ale túžim po lese. Preto chodím na dovolenku v čase, keď rastú huby. U hubárov platí jedna zásada: „Na huby sa chodí vždy v nepárnom počte, ale traja je už veľa“. Hubár nechce byť nikým a ničím vyrušovaný. Je sústredený iba na zbieranie hríbov a iných húb. Pohybuje sa v lese ticho, nehlučne, a tak môže pozorovať aj rôzne zvieratá.
Iný si najlepšie oddýchne pri mori, kde iba leňoší. Ale aj to je dôležité, lebo môže dlho meditovať nad rôznymi udalosťami či vzťahmi v rodine, v práci či v susedstve. Iní čítajú knihy a užívajú si čistý vzduch, dobré jedlo a osviežujúcu vodu. Ďalší zase trampujú a každý deň prejdú desiatky kilometrov, a tak spoznávajú nové krásy prírody, lesa, roklín, lesov či lúk. Iní uprednostňujú oddych kdesi v ústraní na chate, v kruhu svojich najbližších, kde sa dosýta narozprávajú, hrajú rôzne hry a robia iba malé prechádzky. K takému oddychu patrí aj opekačka či živánska, loptové hry, opaľovanie.
Aby si človek dobre oddýchol, je potrebný neprerušený aspoň dvoj- až trojtýždňový pobyt mimo domu a pracoviska. Prácu si na dovolenku netreba brať. Iba ľahkú, zaujímavú knihu. Aj telefón treba vypnúť a televízor nezapínať. Dovolenka je časom pre nás, pre vaše vzťahy. A teda aj pre komunikáciu s Bohom v modlitbe. Nadchýnať sa krásou stvoreného sveta a ďakovať Stvoriteľovi za všetku nádheru zeme i neba.
Všetkým prajem pokojný dovolenkový čas.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *