Za patriarchu Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi bol zvolený Youssef Absi

Biskupi Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi si 21. júna na svojej synode neďaleko libanonského Bejrútu zvolili nového patriarchu. Stal sa ním 71-ročný Jozef (Youssef) Absi, ktorý doteraz pôsobil ako patriarchálny vikár v rodnom Damasku. V úrade nahradí Gregoria III. Lahama, ktorý rezignoval v máji tohto roka.
Svoju radosť z voľby vyjadril aj Svätý Otec František a vo svojom liste nového patriarchu ubezpečil o svojej „blízkosti a modlitbe“.
Melchitská gréckokatolícka cirkev je jednou z východných katolíckych cirkví byzantského obradu. Približne sedemstotisíc veriacich žije prevažne v Sýrii, Libanone, Egypte, Jordánsku a Palestíne. Početné melchitské komunity sú aj v Európe, v USA, v Kanade či Austrálii.
Patriarcha Youssef Absi je členom Spoločnosti misionárov sv. Pavla. Kňazské svätenie prijal v roku 1973. V Libanone získal doktorát z muzikálnych vied a ikonografie. Biskupom sa stal v roku 2001. Od roku 2007 pôsobil ako patriarchálny vikár archieparchie v Damasku a počas vojny v Sýrii mal na starosti desiatky humanitárnych projektov. (RV/TKKBS; foto: lebaneseinfo.com)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *