Krátke správy zo sveta (14)

Podľa čínskeho kardinála Josepha Zen Ze-kiuna je len otázkou času, kedy sa Čína stane krajinou s najväčším počtom kresťanov na svete.:: V rozhovore pre denník Postoj uvádza, že v roku 1949 boli v Číne necelé štyri milióny kresťanov, no v súčasnosti sa ich počet odhaduje na 90 až 100 miliónov, z ktorých drvivú časť – takmer 90 % tvoria protestanti. Toto číslo je už nezvratne väčšie, ako je členská základňa domácej komunistickej strany, ktorá má približne 83 miliónov členov. (postoj.sk)

 

27. mája zomrela v talianskom meste Lucca najstaršia rehoľníčke na svete – 110-ročná sestra Candida Bellottiová.:: Vo februári oslávila svoje posledné jubilejné narodeniny, ku ktorým jej poslal osobitné požehnanie aj Svätý Otec František. Sr. Candida sa narodila v Quinzane blízko Verony 20. februára 1907. Viac ako osemdesiat rokov prežívala svoje zasvätenie v duchu spirituality sv. Kamila de Lellisa, patróna chorých, zdravotníckych pracovníkov a zdravotníckych centier. Do kongregácie vstúpila v roku 1931 ako profesionálna zdravotná sestra a svoju službu vykonávala na rôznych miestach Talianska.

 

1. – 3. júna sa v Portugalsku uskutočnilo Generálne zhromaždenie katolíckych univerzít Európy (FUCE).:: Hostiteľom bola Katolícka univerzita v Lisabone, ktorá si v tomto roku pripomína 50. výročie svojho založenia. Prítomní boli zástupcovia 32 katolíckych univerzít z celej Európy a Libanonu. Katolícku univerzitu v Ružomberku zastupoval prof. František Trstenský, prorektor pre zahraničné vzťahy KU.

 

Už piata spoločná púť Ordinariátu OS a OZ SR a vojenského ordinariátu Maďarskej republiky do Blatnohradu (dnešný Zalavár) sa uskutočnila 3. júna.:: Členovia týchto rezortov si so svojimi príbuznými a známymi pod vedením Mons. Františka Rábeka, ordinára OS a OZ SR, a Mons. Lászlóa Bíróa, ordinára maďarských ozbrojených síl, pripomenuli cyrilo-metodský odkaz slovanských vierozvestcov a ďalších osobností našich dejín a blízkeho regiónu. (ordinariat.sk)

 

Varšavský arcibiskup kardinál Kazimierz Nycz navštívil 9. – 10. júna Mukačevskú eparchiu.:: Počas druhého dňa svojej návštevy slúžil spolu s mukačevským eparchom Milanom Šášikom archijerejskú svätú liturgiu vo Farnosti sv. veľkomučeníka Juraja v Cihanivciach, na ktorej konci spoločne posvätili základný kameň nového eparchiálneho misijného seminára Redemptoris Mater. (mgce.uz.ua)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *