Go(o)dbook – Svätý Otec František (Krakov 28. júl 2016)

V evanjeliu (Lk 10, 38 – 42) sme počuli, že Ježiš sa kráčajúc do Jeruzalema zastavuje v jednom dome – u Marty, Márie a Lazára, kde ho prijímajú. Keď ide okolo, vchádza do ich domu, aby s nimi pobudol. Dve ženy prijímajú toho, o kom vedia, že je schopný dojatia. Mnohé zaneprázdnenosti z nás robia takých, ako je Marta: aktívnych, nepozorných, neustále v behu sem a tam… Ale často sme aj ako Mária: pred krásnou krajinkou alebo videom, ktoré nám pošle kamarát na mobil, sa zastavíme, aby sme pouvažovali, započúvali sa. V týchto dňoch chce Ježiš vstúpiť do nášho domu – do srdca každého z nás. Všimne si naše starosti, našu uponáhľanosť, tak ako si to všimol u Marty… a vyčká, až mu budeme načúvať ako Mária, aby sme uprostred všetkej práce mali odvahu zveriť sa mu. Nech sú to dni pre Ježiša, aby sme mu načúvali, prijali ho v tých, s ktorými sa delíme o domov, cestu, skupinu alebo školu.

 

Ján Buc, predseda ZKSM
Ježiš je ten, kto nás neustále hľadá, pretože chce dať nášmu životu plnosť. Škoda, že túto plnosť hľadáme inde. Ak to zbadáme a pochopíme, že to, čím sa napĺňame, nie je to pravé, a dokonca si to v pravde priznáme, môže to byť dobrým začiatkom – novým začiatkom. Možno sme už vyskúšali hocičo, a nič neprinieslo trvalé a hlboké uspokojenie. Možno prežívame sklamanie zo života a zdá sa nám, že nám čas tečie pomedzi prsty a zatiaľ sme nenašli život. Zastavme sa a tak, ako hovorí pápež František, nechajme vstúpiť Ježiša do nášho srdca. On prinesie pokoj, radosť, silu, nádej, odvahu…

 

Lukáš Vojčík, podpredseda rady pre mládež Košickej eparchie
Marta aj Mária túžili po stretnutí s Ježišom, ale každá z nich to vnímala inak. V postoji Marty vidíme často aj náš postoj. Zháňame sa po rôznych veciach, o ktorých si myslíme, že sú úžasné, že nimi pomôžeme sebe, ale aj iným, možno aj samému Ježišovi. Pri tom všetkom horlivom zhone pre Ježiša však zabúdame práve na Ježiša. Mária si sadla Ježišovi k nohám. V tej chvíli pre ňu nebolo nič dôležitejšie, ako sedieť v jeho blízkosti a počúvať. Dnes Ježiš prichádza aj do tvojho domu. Pozýva ťa, aby si aspoň na chvíľku zanechal svoj každodenný zhon. Stačí, keď sa prestaneš zaoberať svojimi problémami a uvedomíš si blízkosť Boha. Boha, ktorý ťa tak veľmi miluje. Boha, ktorý chce, aby si si oddýchol pri jeho nohách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *