Kvalita a život

AKTUÁLNE (Juraj Gradoš) Kto by nechcel mať kvalitný život? Alebo inak, kto by nechcel mať doma kvalitné veci? Keď som bol mladíkom, bolo pre nás značkou kvality made in Germany. To Japan či USA sme tiež brali, ale výrobky nedosahovali rovnakú kvalitu. Vtedy sme ešte netušili o takých made, ako máme dnes – China, Korea… V záujme neustáleho zvyšovania dopytu a tým podpory rastu HDP dnes vyrábame tovary a ponúkame služby, ktorých kvalita nedosahuje úroveň tých spred desiatok rokov, a životnosť takýchto výrobkov je nižšia. Áno, treba povedať, že aj ich cena.
Tieto myšlienky mi prišli na um, keď som videl situáciu v Prešove a okolí v polovici januára. Nič výnimočné z pohľadu Slovenska – obdobná bola isto i u vás doma. Cestári si nedali námahu spustiť pluh hlbšie – bližšie k vozovke, a tak na cestách i po ich zriedkavých prejazdoch ostávala vrstva snehu, ktorý sa pomaly stláčal, až zľadovatel. A výsledkom boli autobusy i autá na kraji cesty, inokedy v priekope alebo zrazené dokopy.
Nie som cestár, ale som presvedčený, že dôvodom nebola ich „snaha“ o túto situáciu. Jednoducho nemôžu spustiť pluh hlbšie, lebo… Za týmto slovíčkom je slovo kvalita. Kvalita pluhov, kvalita ich cestárskych áut a v neposlednej miere kvalita samotnej cesty. Príliš nízko spustený nekvalitný pluh nekvalitného auta na nekvalitnej ceste je kombináciou, ktorá vždy dopadne zle. Zle pre vodiča, zle pre auto, cestu a v konečnom meradle, keďže ďalšie cestárske auto nemôže plniť svoju úlohu na ceste, je to zlé i pre nás.
Čo sa s tým dá robiť? Zdanlivo nič. Alebo si môžeme požičať množstvo peňazí a opraviť cesty, nakúpiť viac vozidiel pre cestárov… Alebo urobiť niečo hlbšie, niečo ťažšie, ale i trvácnejšie – zmeniť svoj postoj ku kvalite. Začať od seba a rovnako ako očakávame kvalitu, tak kvalitu i ponúkať. Kvalitu v zamestnaní – odviesť si svoje pracovné povinnosti naplno, nielen čo sa týka odpracovaných hodín, ale i kvality práce. Potom bude menej nepodarkov, menej ľudí budeme stresovať opravovaním našich výrobkov a v konečnom meradle, i keď sa toho vyrobí menej, tak na platoch to vôbec nemusí byť vidno. Takýto postoj k práci vedie aj k spokojnosti so sebou, s vlastným výkonom, a teda prispieva k psychickej pohode každého z nás.
Ale môžeme ísť ešte ďalej. Môžeme ponúkať kvalitu v celom svojom živote, nielen v práci. Kvalitu vo výchove svojich detí, kvalitu v medziľudských vzťahoch, kvalitu v staraní sa o seba. Takéto ponúkanie kvality bude viesť k skvalitneniu celého nášho okolia, a tým aj k nášmu kvalitnejšiemu životu.
Ak teda chceme kvalitný život, nestačí si za peniaze nakúpiť množstvo vecí či dopriať množstvo zážitkov. Je to rýchle a nestále riešenie. Zdroj príjmu sa vyčerpá, očakávania nebudú naplnené. Treba začať žiť kvalitu, ponúkať kvalitu. A pre nás, ktorí potrebujeme v tomto podporu, pomoc, vedenie, mám jednu veľmi dôležitú pomôcku. Je ňou Sväté písmo, ktoré nám ukáže, aký kvalitný vzťah s nami buduje Otec, ako kvalitne sa k nám správa, ako nás vychováva a aké kvalitné sú jeho „produkty“, ktorými nás v živote obšťastňuje. Stačí iba vziať a čítať.
Ambersweet_oranges

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *