Rozhovor s manželmi Vladimírom a Renátou Sochorovcami, koordinátormi projektu Národného týždňa manželstva (NTM) na Slovensku

MINIROZHOVOR (Helena Krenická) Predstavte nám projekt Národného týždňa manželstva, čo všetko ponúka?
Národný týždeň manželstva je iniciatíva, ktorá poukazuje na jednotlivé stránky manželského spolužitia v snahe povzbudiť tých, ktorí sa v manželstve nachádzajú. A to bez ohľadu na to, či sú manželmi niekoľko desaťročí, alebo doslova len pár dní. Jedným z cieľov je priniesť podnety na zamyslenie a takisto poukázať na možnosti, ako môžeme svoj manželský život rozvíjať a spestriť. Manželstvo je dlhodobý vzťah, a teda je vystavený riziku, že skĺzne do každodennej rutiny a stane sa nudným spolužitím bez potrebnej iskry. Chceme preto prinášať nápady a tipy na oživenie tohto jedinečného vzťahu medzi mužom a ženou a motivovať tak manželov k tomu, aby pre prehĺbenie svojho vzťahu niečo urobili. Na manželstve naozaj treba pracovať, a tak povzbudzujeme k tomu, aby s tým tí dvaja začali napríklad počas NTM.

Čo konkrétne ste pre manželov pripravili tento rok?
NTM neorganizuje konkrétne akcie, vytvára však platformu pre podujatia, ktoré zorganizujú miestni dobrovoľníci či združenia. Každý rok navrhneme tému, ktorou položíme dôraz na niektorý aspekt manželstva. Tento rok je to téma: Manželstvo – spolu na ceste. Spoločné manželské putovanie sme pripodobnili cestovaniu autom. Ponúkame tzv. manželskú poznávaciu značku, ktorou manželia verejne vyjadria, ako dlho spolu prekonávajú prekážky a nástrahy súvisiace s cestovaním manželstvom. Viac informácií ponúkame na našej stránke: www.ntm.sk.

Čo vám osobne do manželstva priniesol Národný týždeň manželstva?
Sme manželmi už 25 rokov a takisto sme vystavení podobným rizikám ako akíkoľvek iní manželia. My sme každý rok občerstvení nápadmi na prehĺbenie blízkosti či svedectvami iných manželov, ku ktorým sa dostaneme počas NTM.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *