Minirozhovor s Martinom Hanusom

MINIROZHOVOR (Erika Krenická) Rozhovor s Martinom Hanusom, zástupcom šéfredaktora konzervatívneho denníka Postoj, spoluautorom knižného rozhovoru s vladykom Cyrilom Vasiľom Kresťan by mal byť hrdinom

Váš konzervatívny denník Postoj nedávno vydal knižný rozhovor s prefektom Kongregácie pre východné cirkvi vladykom Cyrilom Vasiľom Kresťan by mal byť hrdinom. Čo vás inšpirovalo?
Osoba Cyrila Vasiľa. V ostatných rokoch sme počuli niekoľko jeho homílií, s kolegom Jozefom Majchrákom sme s ním na vrchole utečeneckej krízy urobili rozhovor pre Postoj. Napadlo nám, že ide o človeka, s ktorým by sa dal spraviť pútavý knižný rozhovor. A ako sa napokon ukázalo, náš odhad bol viac než dobrý.

Čo všetko kniha ponúka a čím môže čitateľa upútať?
Je fascinujúca tým, ako Cyril Vasiľ dokáže plynulo prechádzať zložitými otázkami dneška, uvažovať o nich a provokovať všetky ideologické tábory, ktoré chcú mať vo všetkom jasno. Na jednej strane je to špičkový teológ, ktorý v zneistených a všetko spochybňujúcich časoch presvedčivo obhajuje tradičné učenie Cirkvi o nerozlučiteľnosti manželstva. Keď hovorí o vojnách na Blízkom východe, je zaujímavejší než mnohí naši zahraničnopolitickí experti. Alebo keď uvažuje o tom, kde má stáť v 21. storočí Slovensko, dejinami stláčané v priestore medzi Západom a Východom, ale aj o tom, či z Putinovho Ruska možno čakať konzervatívnu spásu, odhaľuje svoj rozmer vnímavého intelektuála. A súčasne je to biskup, ktorý otvorene pomenúva, v čom musí ostať Cirkev rovnaká a zároveň iná, aby dokázala osloviť moderného človeka.

Ako vy osobne vnímate osobnosť vladyku Cyrila?
Ako kompletného človeka a kňaza, pri ktorom si naplno uvedomíte, že byť kresťanom je radosť. Na Slovensku sme niekedy až príliš bolestínski, optimizmus Cyrila Vasiľa je v tomto liečivý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *