Krátke správy zo sveta 06

  • V Chráme svätej Sofie v Ríme bol 11. februára zverejnený dekrét o schválení Molebenu k milosrdnému Kristovi, ktorý pripravila Patriarchálna liturgická komisia Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. V dekréte vladyka Sviatoslav Ševčuk, kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup, pripomína slová Svätého Otca Františka, aby veriaci zvlášť dbali na dobré duchovné prežívanie mimoriadneho jubilejného Roka Božieho milosrdenstva, k čomu im má pomôcť aj modlitba spomínaného molebenu. (ugcc.ua)
  • Svätý Otec František vymenoval 12. februára za nového plzenského biskupa Mons. Tomáša Holuba. Biskup-kandidát Holub doteraz zastával viacero úradov. Bol farárom Baziliky sv. Petra a Pavla, dekanom Kolegiálnej kapituly na pražskom Vyšehrade a generálnym sekretárom Českej biskupskej konferencie. Doterajší plzenský biskup František Radkovský sa v roku 2014 zriekol úradu z dôvodu dosiahnutia kánonického veku. Pápež František vtedy rozhodol, že ho vo funkcii ponechá ešte jeden rok. Nový biskup preberie úrad 30. apríla. (TS ČBK)
  • Twitterový účet Svätého Otca Františka @Pontifex presiahol 18. februára hranicu 27 miliónov fanúšikov. Svätý Otec rozposiela tvíty v deviatich jazykoch. Najviac ľudí sleduje pápeža v španielčine (11 146 700) a v angličtine (8 680 000), potom nasleduje taliančina (3 365 500), portugalčina (1 909 000), poľština (566 700), francúzština (433 000). Je obdivuhodné, že latinčina nie je celkom na konci, v tomto jazyku Svätého Otca sleduje na sociálnej sieti 419 300 ľudí. Rebríček uzatvárajú nemčina (299 200) a arabčina (234 200). František je druhým pápežom využívajúcim sociálnu sieť. Komunikovať cez Twitter začal emeritný pápež Benedikt XVI. Prvý tvít z účtu @Pontifex rozoslal 12. decembra 2012. (RV)
  • Aj napriek vojenským akciám Maronitská cirkev zjednotená s Rímom pokračuje vo výstavbe troch nových kaplniek v Sýrii. Správu priniesla 18. februára tlačová agentúra Fides. Arcibiskup Samir Nassar sa vyjadril, že stavba kaplniek má byť „protestným gestom voči smrti a  ničeniu“ a  zároveň znakom dôvery v budúcnosť kresťanov v Sýrii. Kaplnky sa nachádzajú v ťažko dobývaných štvrtiach na periférii sýrskeho hlavného mesta Damask. Jedna z kaplniek už dokonca slúži svojmu účelu. Je zasvätená svätým mučeníkom z  Damasku, jedenástim františkánom a maronitským laikom, ktorých v roku 1860 zavraždili drúzi. (Fides)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *