Krátke správy zo sveta 05

  • 28. januára až 2. februára putovali rehoľníci po Jakubskej ceste. S mottom Modli sa kráčaním za novým poznaním putovali piatimi krajinami – Poľskom, Slovenskom, Rakúskom, Nemeckom a Francúzskom. V každej prešli 14 km ako prejav vďaky Bohu za uplynulých 14 mesiacov Roka zasväteného života. V modlitbách a chválach sa prihovárali aj za novicov a novicky, nové komunity a tých, ktorí sa rozhodujú pre zasvätený život.
  • Záverečnou svätou omšou vyvrcholil 31. januára vo filipínskom Cebu osemdňový 51. medzinárodný eucharistický kongres. Svätý Otec František formou videoposolstva pozdravil účastníkov kongresu, poďakoval predstaviteľom filipínskej cirkvi aj svojmu legátovi kardinálovi Boovi a zároveň oznámil, že o štyri roky bude ďalší kongres v Maďarsku, v Budapešti. V príhovore vyzdvihol dve Ježišove gestá, ktoré vyjadrujú misijný rozmer Eucharistie: spoločenstvo pri stole a umývanie nôh. Na kongrese zastupoval Slovensko Mons. Tomáš Galis, žilinský biskup, ktorého sprevádzala skupina viacerých slovenských kňazov. (iec2016.ph, RV)
  • Svätý Otec František navštívil 4. februára tri dikastériá Rímskej kúrie. Stretol sa so svojimi spolupracovníkmi na pracoviskách pápežských rád zameraných na evanjelizáciu, na charitu a navštívil aj sídlo Kongregácie pre východné cirkvi. Touto návštevou pápež nadviazal na predchádzajúce návštevy iných vatikánskych dikastérií. (RV)
  • Štátny sekretár Svätej stolice Mons. Pietro Parolin navštívil 4. februára počas svojej návštevy Slovinska utečenecký tábor v meste Dobova. Kardinál sa stretol s členmi prevažne sýrskych a irackých rodín, ako aj s mladými z Afganistanu a Iránu. Všetkým priniesol srdečný pozdrav od Svätého Otca Františka. Príbehy rodín a situácia utečencov v Slovinsku sa ho hlboko dotkli. V prvom rade poďakoval organizáciám, medzi inými aj katolíckej charite, ktoré utečencom poskytujú pomoc.
  • V meste Chmeľnickyj sa 7. februára konala slávnosť ustanovenia novej Kamenecko-Podolskej eparchie, o ktorej zriadení rozhodla Synoda biskupov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, čo 11. decembra minulého roka potvrdil Svätý Otec František. Slávnostnú archijerejskú svätú liturgiu za účasti arcibiskupa Klaudia Gugerottiho, apoštolského nuncia na Ukrajine, slávil vladyka Sviatoslav Ševčuk, kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup. (ugcc.ua)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *